torsdag 19 november 2009

Saffransbiscotti

Jag längtar till julen. Så idag har jag invigt min nya bok och bakat saffransbiscotti - italienska mandelskorpor med saffran. Självklart modifierade jag receptet lite och gjorde dem glutenfria. Här kommer mitt recept (baserat på Monica Ahlbergs):

Ingredienser:
100 g sötmandel
100 g smör (eller margarin)
0,5 g saffran (1 påse)
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl glutenfri ljus mix
1,5 tsk bakpulver
(1 tsk vaniljsocker)

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka mandeln grovt.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Mortla saffran med en sockerbit (det blir mer smak då) och rör ner det i smöret.
  5. Ta av smöret från plattan och rör ner övriga ingredienser, arbeta ihop till en deg.
  6. Rulla ut degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Eventuellt kan det behövas lite mer mjöl (iaf om du bakar glutenfritt), men degen ska vara ganska kladdig.
  7. Grädda i 15 min. Ta ut dem och skär till sneda skorpor.
  8. Sänk temperaturen till 100 grader och ställ in skorporna i 30 min till. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar ytterligare en stund så att de blir r iktigt knapriga.
  9. Lägg i fina glasburkar eller slå in i cellofan och ge bort som present.

Självklart går det att variera skorporna med andra smaker än saffran. Jag hade i vaniljsocker också (stod inte i ursprungs-receptet). Andra smaker som jag tor kan funka är rivet skal av apelsin eller citron + saft, choklad, ingefära, kardemumma eller varför inte pepparkakskryddor?

Förresten, saffran är sjukt dyrt!!! 32 kr för ett halvt gram (på Willys). I orginalreceptet stod det att man skulle ha 1 g, men jag tycker att det blev alldeles lagom mycket saffranssmak med ett paket (0,5 g). Det andra paketet ska jag spara till lussebullarna!

6 kommentarer:

  1. Vilket fint kakfat! I lööööv saffransbiscotti! Det ska det bakas till 1 advent :) Man får hoppas att affärerna använder lite mängdrabatt på saffran som lockbete så kanske man kommer undan lite billigare :)

    SvaraRadera
  2. Hittade ditt recept via Google, och vilken lyckoträff! Har nyss tagit ut mina glutenfria biscotti ur ugnen och de är ljuvliga. Tack!!!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att du hittade hit Carolina och att saffransbiscottisarna föll dig i smaken. Visst är de otroligt goda!

    SvaraRadera
  4. Hittade också ditt recept via google, ska prova snarast!

    SvaraRadera
  5. Verkligen jättegoda, och uppskattas av alla som smakat på dom.

    SvaraRadera
  6. Doftade himmelsk och smakade helt underbart, Tack för ett gott recept.

    SvaraRadera